Voděrady 2009

04.06.2009 11:38

    Tak jak je již tradicí, poslední květnový víkend se konalo Okresní kolo hry Plamen. Počasí bylo také téměř tradiční. Buď je totiž velké vedro, nebo zima. Nic mezi tím zřejmě neexistuje. Letos padl los na déšť a zimu. Můj původní záměr, spát s dětmi pod stanem, tak vzal za své. Z pátka na sobotu spíme na hasičárně v Častolovicích a ze soboty na neděli po operativních telefonátech využíváme hasičárnu v Trnově. Máme možnost se tak alespoň kde usušit. Pátek odpoledne využíváme ještě k poslednímu tréninku. Po snídani odjíždíme do dějiště závodů, fotbalový areál TJ Voděrady.

     Na slavnostním nástupu dostáváme startovní číslo a časový rozpis (je sice pečlivě připraven, přesto je platný pouze asi tak první hodinu). Po branném závodě (běžel se v říjnu) jsme osmí. Tady za stálého drobného deště nastupujeme k prvnímu pokusu požárního útoku a hned - N. Projevila se nesouhra v družstvu (kdy se taky měli sehrát, když i do houslí by chodili určitě častěji,) a nepovedlo se nasát vodu. Další disciplínou, kam máme nastoupit podle rozpisu, je štafeta 4x60m. Kvůli bezpečnosti dětí se na prvním úseku nepoběží kladina,ale pouze hladká šedesátka. První štafeta,složená z těch zkušenějších si nevede zas tak špatně. Je z toho 7.místo. Ti mladší, doposud žádný závod tohoto typu neabsolvovali, mají bohužel - N. Nevadí,každá zkušenost je dobrá. Následuje požární útok CTIF(mezinárodní pravidla). Tady přichází jedno z největších překvapení našeho družstva. Ten lepší pokus (vše se dělá dva krát) vyšel tak ,že je to 4.místo. Trestné body pouze za nesprávnou práci velitele se nechají pochopit, tady omlouvá to,ž e Jiřík chodí na hasičák teprve druhý měsíc a celé to dění viděl úplně poprvé, ale nechat si dát další trestný za nesprávně odloženou proudnici bylo zbytečné. Přitom právě na tyto věci jsem před pokusem upozorňoval. Následuje oběd, kdy se o skvělé stravování staral personál školní jídelny místní ZŠ, a po obědě druhý pokus na pož.útoku. Nedotažené matky na savicích a je z toho 15.místo. Počasí se trochu umoudřilo (neprší, ale zima je furt), takže štáb soutěže rozhodl,  že se ještě proti plánu odběhnou alespoň první pokusy štafety CTIF. Kdo ví, jak bude vypadat počasí zítra. Celé družstvo makalo, jak jen to nejlépe šlo a výsledkem je 8.místo. Po večeři se přesouváme do Trnova na nocleh.

    Zatím co všichni vlezli v klubovně do spacáků a sledují DVD, zjišťuji, kdo má co ještě suchého na převlečení a pokouším se usušit všem boty. Po hodině sušení jsem je musel přestěhovat do sladu(myšleno boty), protože se přes ten odér nedalo jít ani na toaletu, natož pak na záchod. Topítek mám jenom šest,proto je pravidelně každou hodinu až do rána střídám. Sice sem se moc nevyspal, ale ráno jsou boty suché a to je moc dobře. Na snídani odjíždíme zpět do Voděrad, kde pokračuje okresní kolo druhým pokusem na štafetě CTIF a štafetou dvojic. Docela dost prší. "Dvojice" děcka vyhrávají. To je docela dobré. Na CiTIFu mám dojem, že oproti sobotě ještě přidali. Časomíra ale píše čas o 0,2s horší než první. V této chvíli je dobojováno. Výčet hodnocení by ale nebyl úplný, kdybych se nezmínil o kronice. Ano i tato se hodnotí a ovlivňuje  celkový výsledek. Protože hra Plamen je celoroční, přihlíží se také ke splnění dalších tématických celků (výlety,činnost mino pravidelné schůzky,brigádnické hodiny,sběr,získání odznaků odbornosti atd.atd). Dostali jsme pět trestných. V kronice totiž bylo málo obrázků a fotografií, u některých akcí nebyl napsán jmenný seznam účastníků (slova rozhodčí-"Jak jinak ti to mám, Martine věřit, že jste to skutečně absolvovali"). Přitom kroniku si, alespoň u nás, vedly děti samy a poctivě se v tom střídaly. I díky těmto trestným obsazujeme celkově 6.místo.

    Hodnocení vedoucího, tedy moje. Je velká škoda,že zájem o kroužek mladých hasičů není větší. Po celou sezónu jsme se potýkali s nedostatkem dětí. I toho Okresního kola jsme se mohli zúčastnit jen díky tomu,že nikdo z těch devíti (to je totiž minimální počet) neonemocněl. Šesté místo přesto, že se některé disciplíny vůbec netrénovaly a některé jen okrajově je velký úspěch. Dokazuje to, že máme "na to" být v horních patrech tabulky celkového hodnocení. Chce to jenom chtít. Ve třech se toho natrénovat moc nedá.

 

Martin Svatoň - vedoucí kroužku MH