Hostitelé přátel

01.01.2009 00:03

Na prodloužený výkend 8.-10.5.2009 jsme pozvali naše družební přátele k nám na návštěvu. Program celé akce byl naplánován následovně. V pátek okolo 18.hodiny příjezd. Následuje přivítání a večeře v Bazylice. Okolo 22.hodině následuje ubytování na ubytovně Výzkumného ústavu živočišné výroby v Kostelci nad Orlicí. Druhý den,v sobotu 9.5. začíná program snídaní v 7.hodin opět v Bazylice. V 8oo hodin odjíždí autobus s 26 poláky a 18 námi směrem k Praze. Naplánována je prohlídka Starého města včetně Pražského hradu s průvodcem a návštěva hsičské stanice číslo 7. Do Prahy na Pohořelec dorážíme okolo čtvrt na jedenáct. V tomto okamžiku se dělíme na dvě části,česky hovořící a polsky hovořící a společně s průvodci vyrážíme na čtyřhodinové putování Starým městem. K polské výpravě se přidal navíc starosta sboru se slovy"Já pudu rači s nima,kdyby se něco dělo nebo bylo něco potřeba". Netušil chudák, co ho čeká. Oba průvodci,jak naše česká průvodkyně,tak i polsky hovořící průvodce byli opravdu skvělí. Cestou na Pražský hrad se nic mimořádného nestalo a vše probíhalo tak jak mělo. První zádrhel nastal u chrámu svatého Víta. Fronta jak před častolovickou zeleninou v roce 76. když na mikuláše přivezli banány a kubánský pomeranče. V té době byli již obě skupiny samostatné jednotky. Po kratičké poradě vzdáváme plánovanou návštěvu chrámu a přesouváme se do neplánovaných Královských zahrad. Nádhera,krása,paráda prostě něco úžasného.

    Je poledne a střídání stráží. Naše paní průvodkyně dává rozchod a určuje místo srazu. Za zvuku fanfár skladatele Kocába pozorujeme Hradní stráž v Pištěkových uniformách. Pěkné to kluci mají,moc pěkné. V tomto momentě se také naposledy vidíme s druhou skupinou. A Jirka(Řeháček) toho začíná mít plné zuby. Lítá a neustále kontroluje,jestli jsou všichni. Počítá a počítá, stále dokola. Vychází to zatím dobře. Podle seznamu 25 poláků. Je to v pohodě. V tomto okamžiku si jistě pozorný čitatel všiml jisté nesrovnalosti,ale k té se ještě dostaneme. Pokračujeme dále Nerudovou ulicí přes Karlův most na Staroměstské náměstí s občasnými zastávkami (Prašná brána,Klementinum,Jezuitské koleje....) a poslucháme přitom výklad průvodkyně. Opravdu to stojí zato. Druhá skupina jde trasu podobnou. Jirkové(Václavík a Řeháček) si neustá telefonují a kontrolují situaci. U nás vše v poho a u polské části taky. Stále 25 účastníků zájezdu. Je 14,15 a scházíme se na místě odjezdu autobusu. Již předtím se k nám dostávají zprávy typu, "Jirka má o jednoho míň". Tyto se bohužel potvrzují. Podle všeho se ztratil někde v prostorách hradu. Záchranná akce se rozjíždí. Přez pražské hasiče se dotazujeme na PČR a ambulancích, kontaktujeme Městskou policii, vše bez odezvy. Rozhodujeme se podle hesla - Zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Ve třech se v protisměru vydáváme zpět v naději,že na něho někde cestou narazíme. Cestu zpět přes starou Prahu zvládáme v čase maratonců(ti ovšem nikoho nehledají). Neumíte si představit tu práci prodrat se davem turistů jdoucím proti vám. Co to je za dřinu. Povedlse ale husarský kousek a velitele hasičů z Prus(to byl ten ztracený)se povedlo najít v blízkosti Lorety. Jak později vypravoval,když zjistil,že je sám, vrátil se na místo, kde nás autobus vyložil. Ten tam ale nebyl a tak šel zase zpátky na Pražský hrad a hledal nás. Tuto trasu prošel ještě pět krát. Vezmeme-li v potaz jeho věk,59 let, a přidáme k tomu tu bezmoc kdy mu ani policistka nekomohla, je tento pochod úctyhodný. Ovšem ta radost když nás uviděl, málem skočil pod kola právě projíždějícího taxíku, jen abychom mu neutekli.

    Dále už vše probíhá podle plánu. Návštěva nejmodernější hasičské stanice v Praze,přesun po dálnici do Hradce Králového a dál do Častolovic. Tady už je připraveno grilované selátko a další laskominy. Děvčata v čele s Honzíkem Karáskem připravili vše na 1*. Kondratowičtí byli velice překvapeni,jak u nás všechno funguje jak oni říkají- "to tak jak doma,to barzo ladne". To přijetí na hasičárně je dostalo. Navíc je obsluhujeme sami a né najatá firma,to je pro ně něco nového. Zábava končí okolo jedné hodiny ranní. Snídaně je plánována na osmou, v devět prohlídka zámku s parkem, galerie a v jedenáct třicet oběd. Svatebním meny končí návštěva OSP Gminy Kondratowice.

 

M.S.